Halo Verlovingsringen

Het woord ‘halo’ komt uit het Engels en het betekent ‘lichtkrans’. Wanneer je naar een halo verlovingsring kijkt, zal je deze term begrijpen. De ring heeft namelijk een grote ronde steen in het midden, met daaromheen een cirkel van kleinere ronde steentjes, als een krans. Bij de meeste halo ringen zijn de stenen van diamant, maar andere soorten komen ook voor. De krans is bedoeld om de middelste steen beter uit te laten komen.

 De Stijl Halo

Verlovingsringen met een grote steen in het midden en kleinere stenen eromheen komen van oorsprong al uit de Gregoriaanse en Victoriaanse tijd, maar de halo ringen zoals wij ze nu kennen stammen uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Dit is de tijd waarin de zogeheten ‘Art Deco stijl’ op gang kwam, een stijl die symmetrie en geometrische patronen benadrukte. De halo verlovingsring sloot daar perfect bij aan, dus binnen de kortste keren werd deze razend populair. Tijdens de Grote Depressie waren de ringen minder in trek, maar tegenwoordig zijn ze weer helemaal in de mode. De meeste zijn nog net zoals ze in de jaren 20 waren, maar er zijn ook nieuwe soorten bijgekomen. Zo heb je tegenwoordig, in tegenstelling tot vroeger, ook verlovingsringen met een dubbele halo.

 

Door de krans lijkt de steen in het midden groter en waardevoller. Je kan de ring echter zo duur maken als je zelf wilt. Je kan ervoor kiezen om alle steentjes van diamant te doen, maar je kan ook voor andere stenen kiezen, of een mix van verschillende soorten stenen. Ook kan je zelf de kwaliteit en grootte van de stenen bepalen. Dit vereist echter wel wat onderzoek, niet alle combinaties zorgen voor een goed halo-effect. Het beste is om dit even te overleggen met een juwelier.

Een nadeel van de halo verlovingsring is dat het heel moeilijk is om de natuurlijke waarde van de kleine steentjes te behouden. Elke steen heeft een andere vorm en grootte, dus het is lastig om ze zo te zetten dat ze nog wel het halo-effect creëren. Elk steentje moet heel precies gevormd, geslepen en geplaatst worden, want elk klein foutje is van grote invloed op het uiterlijk van de ring.

Maar wanneer dit goed gaat, heb je een prachtige verlovingsring die er erg indrukwekkend uitziet. De halo verlovingsring heeft een traditioneel uiterlijk dat lijkt op de ringen van begin vorige eeuw, een stijl die op dit moment weer helemaal in de mode is.